Tweeter de skandinaviske museer?

Update 27. maj 2013: Danske museer mere aktive i testens gentagelse

I går har jeg offentliggjort samme blogpost på tysk og til dette formål har jeg tjekket endnu en gang, hvilke museer har været aktive i løbet af de sidste 7 dage (20.-26. maj). Denne gang var 47 procent af de danske, 65 procent af de svenske og 67 procent af de norske museer aktive. Dvs. museerne i alle tre lande har været mere aktive i denne stikprøve end den sidste.

Skandinaviske museer på Twitter

Mini-undersøgelse om skandinaviske museer fra 30. april 2013:

Som tysker forventer jeg at masser af skandinaviske museer bruger sociale medier som et dagligt redskab for at kommunikere med museumsinteresserede mennesker og potentielle besøgere. Og det gør de også. Mit subjektive, positive fordom er, at den digitale udvikling altid kommer et skridt hurtigere til Skandinavien end til Tyskland. Jeg har prøvet at kigge lidt nærmere på, hvor mange og hvordan de nordiske museer kommunicerer digitalt, eksemplet er Twitter.

Det her er ikke et videnskabsligt forskningsarbejde, tallene er det, jeg kunde google – og jeg har kun ledt iblandt de første ti søgeresultater. Jeg vil prøve, at se en tendens. Svaghederne ved mine tal er: Hvad bliver regnet som et museum? Jeg har fundet mange forskellige tal over antal af museer, og har besluttet mig for at tage det højeste tal; ligesom jeg også regner alt der bare ligner et museum og sender tweets til kategorien “museer på Twitter”.

Resultat 1: Fordommen er sandt, der er virkelig mange flere nordiske museer på Twitter end tyske. Hvis mine tal passer nogenlunde, bruger stadigvæk kun 4 procent af de tyske museer Twitter, mens det er cirka 14 procent i Sverige, omkring 11 procent i Danmark og måske 8 procent i Norge. Jeg synes, det var svært at finde statistikker over hvor mange museer der findes i de respektive lande, så dem kan kun tælle som en orientering. Dertil kommer, at der er masser af faktorer der spilder ind, fx. om mange museer forenes under et tag (ligesom i Danmark, fx Nationalmuseet) eller om de alle tælles som enkle museer

Resultat 2: Mens mange tyske museer lige er begyndt at opdage Twitter som et brugbart redskab til at kommunicere til deres målgruppe, er norske og svenske museer forholdsvis etableret, aktive og har mange følgere, mens flere danske museer er begyndt at falde fra Twitter igen. – Måske bruger de Facebook i stedet for, men det er en anden undersøgelse.

Her kommer resultaterne for de enkle lande:

SVERIGE

Fotografiske på Twitter

Jeg har fundet 62 svenske museer på Twitter, og af dem har 39 givet lyd fra sig på Twitter indenfor de sidste 7 dage. Det er 63 procent. Som man kan se på Nättidningen Svensk Historias hjemmeside er der mange svenske museer, der har mere end 500 eller endda over 1000 followers på Twitter. De største på Twitter er Fotografiska (@Fotografiska) med 8260 følgere, Moderna Museet (@ModernaMuseet) med 6065 og Moderna Museet Malmö (@Moderna_Malmo) med 2561 followers i skrivende stund.

DANMARK

Nationalmuseet på Twitter

Af de 30 danske museer som har en Twitter-profil har kun 13 været aktive i de sidste 7 dage – det er kun 40 procent. Godt Twitter-arbejde – efter min mening, at regelmæssigt sende interessante tweets og at interagere med andre – gør Nationalmuseet (@nationalmuseet), Medical Museion (@medicalmuseion), Den gamle by (@den_gamle_by), Statens Museum for Kunst (@StatensMuseum) og Økolariet (@okolariet). De fleste følgere har også Nationalmuseet (2270), Statens Museum for Kunst (1114), GL Strand (@GLSTRAND_Kunst, 787), Louisiana (@LouisianaChann, 845) og Den sorte diamant (@sortediamant, 637). De fleste andre har ikke over 100 followers. Sjovt – eller trist – er for eksempel de 43 followes af Ny Carlsberg Glyptotek (@glyptoteket), som stadig venter på det første tweet.

NORGE

Astrup Fearnley Museet på Twitter

Blandt de 42 norske museer, som jeg har fundet på Twitter, har 27 været aktive indenfor de sidste 7 dage. Det er 64 procent. Flere norske museer har mange followers, de fleste over 100. Mest populært er Astrup Fearnley Museet (@astrupfearnley) med 7765 followers, derefter følger nasjonalmuseet (@nasjonalmuseet, 5179) og Munch Museum (@themunchmuseum, 3969). Men som man kan se på Ballrommets liste fra januar 2013 er der mange norske museer med mere end 1000 følgere. Det tyder på at de 4,5 millioner nordmænd er meget flittige på Twitter.

Museer på Twitter i tal

Land / cirka antal af museer / museer på Twitter / i procent

Sverige / 390 museer, 67 slotte & gårde / 62 / 16 %, 14 %
(Links: http://archives.icom.museum/vlmp/sweden.html)

Danmark / 149 statsstøttet, 281 i alt / 30 / 11 %
(Links: Den Store Danske; Statistikbanken)

Norge / 181 i museumsforbund, 511 i alt / 42 / 23 %, 8 %
(Links: Medlemmer Museumsforbundet; Wikipedia; http://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/notat_200176/notat_200176.pdf)

Tyskland over 6000 / 240 / 4 %
(Links: Museumsbund)

Twitter-lister

Her kan du følge museerne på Twitter, i det du følger hele listen eller kun enkle museer:

Svenske museer på Twitter

Danske museer på Twitter, Danske gallerier, biblioteker, arkiver og museer på Twitter (af Ole Palnatoke)

Norske museer på Twitter

Tyske museer på Twitter

Har du fundet flere museer, så skriv gerne en kommentar! Kender du nogle mere videnskabelige studier om temaet, lad mig vide det.

Tal fra 30. april 2013


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.